tirsdag den 1. maj 2012

1. maj tale

Erik Henningsen "En agitator på Nørre Fælled" 1899
For første gang nogensinde har jeg overenstkomstmæssig fri hele 1. maj. Det har jeg det helt fint med, selvom jeg ikke har gået i 1. maj-optog siden min ungdom i 70'erne. 
Arbejdernes internationale kampdag har vi holdt siden1889, og den er stadig værd at fejre, selvom dagens arbejdere rent fysisk ikke har megen lighed med datidens

Billede fra arbejdermuseet.dk

Meget er unægtelig ændret siden da...
sexy arbejder fra modkraft.dk
Kæden hopper imidlertid rigtig meget af, når 1. majs hele fridag modregnes i en ganske almindelig arbejdsdag Grundlovsdag.
Grundlovsdagen er det nærmeste, vi i Danmark kommer på en egentlig nationaldag.
Er Grundloven ikke længere værd at fejre? 
Vores Grundlov, som bl.a. sikrer os vores demokrati, ytringsfrihed, ret til at forsamles,ret til at organisere os i foreninger? Er den blevet ligegyldig?
Uden Grundloven (som er 40 år ældre end 1.maj-traditionen) kunne vi slet ikke være sikre på at have ret til at afholde arbejdernes internationale kampdag.

Fjordavisen.nu
Tiderne er ikke til at forlange vores fridage tilbage. I min skoletid havde vi månedslov (fridag) de måneder hvor der ikke var andre fridage. 
Snart er det ikke engang sikkert, vi har St. Bededag tilbage som fridag.

Vi, eller samfundet tilbeder begrebet "arbejde" som aldrig før. Syge og førtidspensionister skal arbejde. Pensionister skal arbejde. Vi skal arbejde mere hver uge....

Mens køen af arbejdsløse vokser. Køen af unge og nyuddannede uden arbejde vokser. 
Skulle vi ikke have dem i job, før vi andre "fastholdes" i de stillinger de er uddannede til at overtage?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...