tirsdag den 16. december 2014

Nej, stadig ingen stofpakke til mig....

Vi har 4 dage færre end de fleste til at forberede juleaften. 

Sådan er det, når der er belgiske bedsteforældre, der også gerne vil se børnebørnene juleaften.

I år holder vi "familiejuleaften" allerede lørdag d. 20., så vi er i fuld gang med de endelige forberedelser.


Det har altid været min faste holdning ikke at have helt faste traditioner for julen. 

I Grønland spiste vi altid rensdyrkølle (med hvide og brune kartofler, samt Waldorfsalat) juleaften (jeg savner stadig rensdyrkølle. Det er en überlækker spise, kan jeg love jer).
Et år var Nuuk totalt udgået for valnødder op til jul. Det år spiste vi hasseldorfsalat....

To juleaftener har vi også holdt flere gange end jeg kan tælle, siden jeg blev skilt fra den ældstes far. Det er ikke mit indtryk at ungerne har været specielt kede af den ordning.

Mens ungerne var små havde vi ofte vores gamle nabo på besøg juleaften. Han var temmelig døv og orkede ikke familiejul med mange børn. Døren hos os har altid været åben for mennesker, der havde brug for det. Også juleaften.



I år har vi to seriøse brud på det almindelige.

For det første har vi bagt småkager og kogt klejner. For første gang i mange, mange år.
Jeg æææælsker min efterløn!
Alt er bagt på speltmel (herfra og herfra vi har dog fundet opskrifterne i bladets decembernummer), med supergode resultater. 
(almindeligt hvedemel er no-go på grund af intolerance)




Vi har rullet frugtkugler. Næste gang får de lov at få lidt havregryn med, de er lige 'våde' nok.



Det andet uventede brud gælder risalamanden, som i år bliver forklædt således:


billede herfra

Der vil dog være almindelig risalamande til supplement. Men mandelen, den vil være i kagen!


OgOgOg, der vil selvfølgelig være mandler i risalamanden. Ellers skal det jo hedde risalaingenting.


Smutter igen, har lidt småtravlt.

(ikke med at sy, pakken ligger stadig og kukkelurer hos PostDanmark, nu på 17. dag. Tror, der ryger en skriftlig klage af sted snart)




9 kommentarer:

  1. Det var da nogle spændende links... de er sendt videre til datteren; hun følger FODMAP principperne (det meste af tiden). Men det giver da også lidt udfordringer, når vi skal samles!
    Lillejuleaften laver hun pandekager på speltmel til os. Og juleaften bliver med sådan en blandet menu for alle ....
    Jeg har ikke fået rensdyr. Men mindes med glæde vores sølvbryllupsmiddag i Norge med bla. elgkød.
    Uha... den henvendelse til Posten må blive HOT!!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Elgkød hører til gengæld til de specialiteter jeg aldrig har smagt. Det ville jeg gerne prøve.
      Det sværeste ved at bruge speltmel er at huske at gøre det. Første portion klejnedej røg ud, den var totalt mislykket (forklaringen fortoner sig i det uvisse - manden insisterer på at lave klejnedejen selv, og det var hans), så jeg biksede lige speltkléjnedejen sammen (jeg rullede, skar og snoede mens lillefar kogte) og i løbet af ingen tid havde vi de flotteste klejner.

      Slet
    2. Vores datter har forklaret mig, at speltmel ikke må æltes for meget... Noget med at det ødelægger strukturen i dejen? Hun bager de lækreste boller efter Bogen om godt brød, skifter melet ud med speltmel... Boller på fint speltmel er gode at putte i fryseren og bruges samme dag de tøes op.
      Boller af groft/fint speltmel ca 50/50 bliver tørre af det. De holder sig til gengæld bedre saftige i nogle dage. Op til 5 dage. Den sidste dag kan de ristes!

      Slet
  2. Det var da utroligt at den pakke ikke snart arriverer - kan godt forstå hvis du efterhånden er "lidt" ophidset.
    Uh den kage ser lækker ud...kunne godt finde på at overraske familien til julefrokosten :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige nu, mens jeg var ved at skrive dette, kiggede jeg lige igen på post.dk - stoffet er frigivet!
      Med lidt held ankommer pakken fredag over middag, ca 8 timer før det søde barn selv.
      Ikke meget tid til den kreative her, men forsøget skal gøres...

      Slet
  3. Jeg får atter og atter bekræftet, at vi er nødt til officielt at omdøbe det til Postuvæsnet! De er nogle snøbler, er de.
    Haha - hasseldorfsalat :-D
    Risalamandekagen ser lækker ud, men hvis jeg begynder at ændre på den tradition, bliver jeg med stor sandsynlighed lynchet af en fuldstændig enig familie.

    SvarSlet
    Svar
    1. Som skrevet ovenfor er pakken omsider på vej nu.
      Men jeg kunne nu stadig godt finde på at klage. Det er ikke i orden at der skal gå 3 uger med en fuldstændig glatsags toldbehandling!

      Jeg foreslog styrmanden at vi måske kunne overveje at holde jul (d. 24/12) et andet sted end hjemme - dér hang mit liv i en tynd tråd, skal jeg love for. Selv om vi klarer gaver og det hele allerede på lørdag.... Så det er ikke alt der kan forandres, heller ikke her...

      Slet
  4. Nam, nam, nam. Spiser lystigt med øjnene, imens jeg krydser fingrer for, at postmand Per har pakke med til dig idag.
    Morgen smil fra humpe dumpe

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har nok at spise af. Men det man nøjes med at spise med øjnene sætter sig heldigvis ikke på sidebenene...

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...