torsdag den 12. februar 2015

2 spændende bøger




I 1998 eller -99 var jeg til et foredrag i den lokale sogneforening. 
For (allerede) næsten 15 år siden.

Foredragets titel var "Forstå dit ophav og bliv fri" og foredragsholderen var Oluf Martensen-Larsen.
En noget ældre mand, som var fuldstændig fantastisk at høre på! 
Jeg var (og er) dybt fascineret af ham, og af hans teorier om vores plads (og vores forældres plads) i og opbygningen af vores søskendeflok som en meget væsentlig faktor for hvordan vores liv og udvikling er.

Det blev en aften med så utroligt mange AHA'er, og jeg har flere gange siden ønsket mig at kunne få lejlighed til at høre ham igen. For der var tydeligvis mindst lige så meget han ikke nåede at få sagt, som han rent faktisk fik sagt.

Han havde helt sikkert et manuskript at gå ud fra, men foredraget udviklede sig ret hurtigt til en nærmest labyrintisk vandring, hvor han (inspireret af publikum) bevægede sig at meget snoede stier rundt i sit emne.

Jeg husker, at han startede med at forklare titlen på foredraget. At ordet "ophav" skulle forstås som hele den baggrund man er født ind i, og at kendskabet til dette ophav var af betydning, fordi man med den viden i hånden fik en mulighed for at kunne frigøre sig. Man kan ikke frigøre sig fra noget, man ikke kender.


Hele denne tekst, fordi jeg på den lokale genbrug fandt hans bog, endda på udsalg (2,50 kr).

Efter at have købt bogen googlede jeg lidt omkring og fandt frem til at den lidt ældre foredragsholder faktisk var født i 1912, og at den lidt ældre foredragsholder har været omkring 86 år gammel. 
Godt gået, må man sige. 
Han døde i april 2000, som det fremgår af hans gravsten her.



Jeg vil ikke begynde at forklare en hel masse om mine egne aha'er og hvad hans foredrag betød for min selvopfattelse. 
Men jeg glæder mig ustyrligt til at fordybe mig i det igen, denne gang endda på skrift (og uden snirklede verbale sidespring).





Den anden bog er også en udsalgsbog, men den er spritny, købt hos boghandleren. 

En bog om de grønlandske kirkegårde. 



Grønlandske kirkegårde er helt specielle. De ligger ofte meget smukt, og ifølge Lone Van Deurs skal inuitter begraves, så de har udsigt til vand. 

De af kirkegårdene, jeg har set har været meget smukke, og bogen er fyldt med berusende smukke billeder af dem.
Typisk for kirkegårdene er deres stramme opbygning, de helt regelmæssigt placerede hvide kors og dertil deres mylder af kulørte blomster.





Blomsterne er i sandhed meget kulørte, omend de i årenes løb godt kan falme. 
Vi taler selvfølgelig om plastikblomster. Det ville være ren galimatias at overveje ægte blomster til gravsteder i Grønland.


Fra kirkegården i Sisimiut, billedet er desværre uden havudsigt. Billede herfra


Billede fra bogen, med havudsigt

6 kommentarer:

  1. Det er rigtigt det med Inuitter og havet... Det havde jeg glemt... vi gik ud til den gamle kirkegård i Ilulissat... Og mødte det samme farvestrålende syn.
    Foredragsholderen havde da sin egen righoldige baggrundshistorie!
    Det lyder som timers læsenydelse i de to bøger... måske de skulle gå på omgang!

    SvarSlet
    Svar
    1. Har man én gang set en grønlandsk kirkegård, glemmer man det aldrig.
      Og med hensyn til foredragsholderens baggrundshistorie har du fuldstændig ret. Hvad han har fundet frem til om sin egen familie er en hel historie for sig, som han heldigvis har taget med i bogen.
      Den er bare spændende - jeg er i fuld gang med den.

      Slet
  2. Det er altid rart at få en forklaring på tingene, hvad enten de ting er positive eller negative, men forståelse vil nok altid bringe en lidt videre, mon ikke?

    SvarSlet
    Svar
    1. Noget af det rigtig gode ved OF-M's er faktisk at han "trækker" forståelsen flere generationer bagud - altså noget med at vores forældre netop er et produkt af deres forældre. Det virker umiddelbart meget overvældende, sådan at skulle forholde sig til bedste-, olde- osvforældres håndtering af deres børn, men når man først kommer 'ind under huden' på teorierne er det ikke så slemt.
      Ej, det er megasvært at forklare det kort, men det er godt ment!

      Slet
  3. Det lyder som 2 meget spændende bøger - det er så dejligt at komme hjem med sådan en skat og blive lidt klogere :-) Hvor er det nogle fine tæpper, du har lavet til dine børnebørn :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg læser og læser!
      Tak for de pæne ord om tæpperne - jeg håber sandelig det nye til lille Mynthe kommer til at leve op til rosen...

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...