søndag den 20. december 2015

Journalbrok


I kender dem godt, de her uendelige lister med sygehusjournalbrok. 
Nogle af brokkerne er næsten alt for gode til at være sande men tro mig: som gammel sygehusansat har jeg personligt set lidt af hvert..


Herfra


Jeg har en mand med et problem. 

Ikke noget som helst farligt (og jeg har ikke tænkt mig at afsløre mere om det her) men dog så generende at det kræver et kirurgisk indgreb under narkose.

For nogle dage siden var han (vi) til narkosetilsyn. Det var en meget underlig oplevelse.


Efter at have hilst på os brugte lægen adskillige minutter til (i dyb tavshed) at nærlæse hans journal (som i parentes kun omfatter ét døgns indlæggelse i sommer pgra. problemet, samt notater fra et tilsyn i efteråret. Ikke ret mange sider).


Og så kom årets bemærkning fra medicinmanden: "Du har haft et kendt hjerteproblem de sidste 25 år"?!


Lige dér var min stakkels gennem årtierhvertandetår lægekontrollerede styrmand lige ved at Han få sit livs første hjerteanfald. Fik dog spurgt om det egentlig var hans journal (han hedder ikke lige Jens Jensen men noget næsten lige så almindeligt, så der kunne være sket en fejltagelse). CPR-nummeret passede imidlertid.


Mor her måtte træde i karakter, jeg masede mig simpelthen frem til skærmen og besigtigede fejlen - for det var noget så enkelt som en skrivefejl. 

Det faktum interesserede nu ikke lægen synderligt. 
Hvis vi absolut måtte have noget ændret, måtte vi snakke med den læge der havde skrevet notatet, og forresten kan man slet ikke rette i gemte journalnotater. 


Og så kom supermedicinerens allerbedste bemærkning: "det betyder slet ikke noget at det står i journalen"....


Dengang jeg blev udlært betød det sandelig noget hvad der stod i journalerne. De skulle være korrekte.
Dengang rettede man skrivefejl med en kuglepen. Og der var ikke noget der hed automatisk ordvalg.


Et gennem 25 år kendt hjerteproblem kan faktisk give styrmanden problemer, hvis han skal have sin søfartslægeattest fornyet. Også selvom det ikke er et hjerte- men et skrivefejlsproblem.

Så vi overvejer meget om og hvad vi skal gøre.




Herunder lidt flere journalbrokeksempler, herfra.
De kan klikkes læseligt store.







7 kommentarer:

  1. Det var da en noget underlig reaktion! I ved ikke, om manden er købt eller solgt, hverken rent arbejdsmæssigt eller helbredsmæssigt? Jeg har som hovedregel tillid til lægestanden, men beskrivelser som denne kan godt få den til at vakle en anelse ...

    Men journaler kan være hylemorsomme. Det kan forsikrings(bort)forklaringer også være.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg/vi er ikke usikre, mere irriterede.
      Han har IKKE nogen hjertesygdom, helt sikkert ikke. Det var mere lægens håndtering af notatet der ikke var OK. Han ville slet ikke høre på at vi ville have en kopi af journalen og forsøgte MEGET, alt for meget at snakke sig udenom. Sådan en håndtering er slet ikke i orden.
      Han gad heller ikke høre på at jeg forklarede at det var en slag/ordretningsfejl. Men han vidste selvfølgelig heller ikke noget om mit lægelatinniveau, som ellers er meget nyttigt (for os) i sådanne situationer.

      Jeg har slet, slet, slet ikke tænkt den tanke at jeg kunne være irriterende for ham..... ;-)

      Den gamle er folkepensionist og kan kun fortsætte som afløser indtil de andre papirer udløber (han har for lidt sejltid til at opretholde dem). Lægeattesten må han forsøge at snakke sig til, og der hjælper det at han har været hos den samme søfartslæge nogle gange efterhånden.

      Slet
    2. Og journalkopien skal vi nok få. Om ikke andet, så via egen læge.

      Slet
  2. Åh... det ville også få mig til at flejne... Vi har mange kompetente læger... men vi har også for tit situationen med, at de først skal til at læse journalen, når man sidder hos lægen. Og de sidder med hovedet i skærmen og snakke ud i luften... uden rigtigt at høre efter... Grrr.
    Jeg beder altid om kopi af journalen. Jeg vil vide, hvad de ved...
    Godt du "slår til"...
    Herlig journalbrokker, der var gerne en side med gode grin i personalebladet...
    At det skal være så svært at rette fejl... minder om kirkebøgerne; de har også altid ret! Selvom der står noget andet andre steder i slægtsforskningslæseriet...

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har jo ikke noget at miste ved at blande mig, tværtimod. Jeg har rent ud sagt glemt alt om journalkopi, men det gentager sig ikke!
      "Bosted", systemet vi brugte på mit arbejde (og der hvor Nils bor) 'låser' også alt, hvad der er noteret. Det er sikkert efter moden overvejelse, men somme tider kan det være en uheldig ting at man ikke kan rette en fejlskrivning.
      Kirkebøgerne, det er ikke engang en ny ting. Grunden til at LEGO-Keld hedder Kristiansen med K og ikke med Ch som hans forældre og søskende er en fejlskrivning i kirkebogen ved hans dåb. Ret vildt!

      Slet
  3. Puha - en træls oplevelse, det er da ikke systemerne der skal bestemme hvad der skal stå i journalerne. Lægen burde da være mere rystet. Derud over er de andre brokker ret sjove.

    SvarSlet
    Svar
    1. Han var ærlig talt træls, den læge, ikke til at snakke med.
      Det rimer meget godt med min gamle fordom ift. kirurger og narkoselæger, som er at de foretrækker tavse (bedøvede) patienter. Vågne patienter og (især) pårørende er kun til besvær!

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...