tirsdag den 28. oktober 2014

Græsenke igenigen


Rederiet ringede i går, de manglede lige en afløserstyrmand en uges tid.

Én gang sømand, altid sømand, og den dejlige fik sagt ja inden han fik at vide at de gerne ville se ham på kajen i Middelfart kl. 06 i morges.

Søfolk er ikke mennesker, de er kun et nødvendigt og akkurat tålt tilbehør der kan få skibene til at flytte sig, som regel uden at ramle ind i alt for meget undervejs.

De havde brug for ham, så han fik snakket sig frem til "først" at skulle stille kl. 07. 
Gab, hvor sent, så kunne vi sove til næsten kl. 05 i morges for selvfølgelig er jeg solidarisk - ellers ville det også blive ret problematisk at få bilen hjem igen ;-)Sidegevinsten var de her billeder af solopgangen mellem broerne


Det ER solen, selv om den her nærmest ligner planeten Mercur 


Sådan en solopgang går forbløffende hurtigt. 
Der er under 10 minutter imellem 1. og 3. billede herover!

Morgentoilettet er færdigt og der må fotograferes.
Godt med den der superzoom, det er faktisk én af de måger man kan se til venstre på øverste billede.
Begge broer, og (måske) lillefar ved roret (som er et lille joystick i vore dage).
De er i gang med at lægge 250.000 tons sten ud, det har foreløbig taget det meste af året, og de er tre skibe om det.
Skibet ligger dybt i vandet, men hele lasten (midterområdet) er også fyldt med sten.Jeg återvender lige til det Smålandske, med billedet fra kirkegården fra Nydala Klosterkirke.I Danmark har vi mange familiegravsteder, for ægtefæller og ugifte børn.


I Nydala så vi adskillige gravsten som de to nedenstående, hvor "familiesammenhængen" synes at være en helt anden.

Er det fordi det er mere almindeligt a blive boende sammen uden at flytte hjemmefra? Eller bliver man begravet sammen med sit ophav, adskilt fra sin "voksne" familie?

Navnet Milton lyder vist også mere engelsk end svensk

 Det er et tilfælde at begge familier på de to sten kommer fra Hättebo. Der var adskillige af den type gravsten.
Men aldersmæssigt kunne Elsa sagtens være tante til de fem syskon Lindberg.Udvandringen fra Småland i 1800-tallet var enorm. Vi fik den historiske baggrund fortalt, den strækker sig helt tilbage til Kristian d. 2.s tid (Kristian blod, som han hedder i Sverige).
Hele familier rejste, eller, værre endnu, samtlige mænd i en familie rejste og lod lillemor om at forsøge at forsørge sig og de tilbageblevne børn. 

Hårde vilkår, når man betænker at udvandringen netop skete fordi der ikke var tilstrækkelig med mad/økonomi til at forsørge en familie.Det er slet ikke usandsynligt at udvandring er forklaringen på det skilt, vi fandt ved en stenbunke på svampeturen.
 Torpet har kun været beboet i 20 år, og lå tilsyneladende temmelig alene i skoven.

Nyt for mig var at mange af udvandrerne vendte hjem igen, og at de tog de amerikanske religioner med sig. Derfor er der i Småland meget mission, og der er især mange Pinsemenigheder rundt om.


6 kommentarer:

 1. Sådan en solopgang kan kompensere for meget! Den var ret smuk ;-)
  Jeg har ikke noget bud på den sambegravede søskendeflok - måske var der bare ingen af dem, der blev gift og de blev derfor boende sammen hele livet ... de var måske ikke helt 'rigtige' i hovederne ... der er sikkert flere mulige forklaringer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik kun taget det ene billede med gravstene på. Der var rigtig mange af den slags sten, flere end man ser på en tilfældig kirkegård i DK, hvor mor og børn (eller søskende) stod på samme sten. Ofte med meget gamle mennesker...
   Kirkegårde er gode at lære noget om egnens liv af!

   Slet
 2. Jeg tog også til Middelfart i morges, men var først fremme kl. 9.50. Vi har en datter der, hendes mand har brækket lårbenet. De trængte til lidt assistance.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næste gang husker du lige at vinke til de orange skibe under den gamle bro. Hvis næste gang altså er inden på tirsdag, derefter er det lige meget for så er han hjemme igen.
   Stakkels svigersøn, men det er da godt de kan få lidt assistance. Jeg tager vestpå i dag, stakkels lille syge Villads skal passes mens mor og lillesøster er til babymøde. Så jeg er ved at pakke bedstemortasken med lidt underholdning.

   Slet
 3. Min første tanke, da jeg læste om de sammenbegravede var, at de måske gravede så lidt som muligt i klipperne, da det er en meget besværlig og dyr affære men kan så ikke få øje på klipper. Derfor sidder jeg tilbage med 0 bud på det, hvorfor de begraver på den måde.
  Må din uge som græsenke blive hyggeligt, trods alt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Foreløbig har jeg det helt fint med at være alene (og det bliver jeg ved med til på tirsdag).
   I går fik jeg ryddet op i min eksterne Harddisk og i puteren her, så jeg kan finde tingene. Det var begyndt at knibe.
   Sådan et projekt kræver ensomhed og INGEN afbrydelser!
   At lave en kirkegård i Sverige må have altid have været svært, netop på grund af klipperne. De mange stengærder i landet taler deres tydelige sprog. De er lavet ved lang tids benhårdt arbejde.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...