mandag den 11. november 2013

venlig lasagne - opskrift




Vi lavede denne lasagne forleden. 

Selvfølgelig glemte jeg alt om at tage nogle billeder, så jeg har surfet rundt efter billeder af en ægte lasagneelsker.

Det var ikke så svært at finde sådan en.



Uanset Garfields erklærede diet-free zone er denne lasagne det rene diætmad.
Egnet til sukkersyge, til overvægtige, til grøntsagshadende børn og voksne - you name it!


Først laves en stor portion kødsovs således (det halve af portionen smides i fryseren til en anden god gang):

Det grønne islæt:
Hos din sædvanlige hvidkålsdealer indkøbes et hvidkålshovede, som deles i to halvdele. Den ene halvdel skæres i mindre stykker, stykkerne lægges i en (stor!) gryde.
En god stor portion (6-8-10 stykker) gulerødder skrabes og skæres lidt i stykker. Ned til hvidkålshovedet med dem!
3-4 løg får stort set samme behandling.
Vand ved, låg på, og grøntsagerne koges godt møre. De møre grøntsager blendes til en ensartet masse med kun det vand, der hænger ved dem.

Ca 1 kg hakket (<10% fedt) kød brunes og findeles i eget fedt (vi brugte magert, hakket tilbudsoksekød, måske hestefrit).

Kød og grøntsagssovs blandes, og nogle dåser flåede tomater tilsættes (vi snød og anvendte færdig italliensk tomatsovs). Kødsovsen smages til med krydderier. Tomatketchup kan være et rigtig godt valg her. 
Hvis sovsen virker for "tynd" kan den jævnes med nogle mosede kartofler (snydetip: kartoffelmospulver!)

Vi snød en gang til, da vi nåede til bechamelsovsen. Snuppede en karton fedtfattig Mornaysauce fra hylden i supermarkedet.

Til gengæld er vi gået helt over til fuldkornspasta, også som lasagneplader. Det siger diabetespatientens diætist at vi skal!


Kødsovs, hvid sovs og pastaplader lægges lagvis i et (det kattebefriede) fad. 
Øverst dryssede vi et lag reven ost af den slags der hverken indeholder fedt, kalorier eller smag.


Lasagnen bages i ovn efter anvisningen på pastapladepakken.

Resten af sovsen fryses ned til en senere lejlighed.


Lasagnen serveres med den godeste samvittighed for både diætkrævende og grøntsagshadere - gå ikke i detaljer omkring indholdet overfor de sidste, de opdager det aldrig ved egen kraft. Jeg taler af personlig erfaring!


Den må I hellere få med: 
I dag spiser mine børn (og deres) grøntsager i mængder, så kaninavlerforeningen klager over ublu konkurrence. 

Det gjorde de ikke som yngre, grøntsager var BVADR! De ville have kartofler og sovs.

Det var dengang jeg udviklede konceptet med de kogte, blendede grøntsager. 
Med en gang sovsekulør (og måske en suppeterning) i åd de stakkels uvidende unger de forhadte grøntsager med den største appetit. 
Og mor her havde god samvittighed, for de fik jo en del grøntsager indenbords, bare uden at vide det.





Utroligt, hvad man kan finde på nettet!


Tak for i dag, I ønskes en rigtig god tirsdag i morgen.




8 kommentarer:

  1. Ha ha der blev da snydt en del her undervejs (men på den gode måde) tror da denne lasagne skal prøves. Kan huske jeg engang for mange mange år siden lavede en lasagne (helt fra bunden) og der blev ikke sparet på noget. Den smagte så dårligt, at selv hunden vi havde på det tidspunkt ikke gad spise af den :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej, så hellere snyde (på den gode måde) :-)
      Eller som jeg ofte siger: hensigten helliger midlet!

      Slet
  2. Hjemmelavet lasagne er toppen! Min opskrift er meget anderledes end din, men den med de blendede grønsager lyder ikke tosset.
    Jeg har overhovedet heller ingen skrupler over at snyde folk rent ingrediensmæssigt. De kan bare lade være med at være så kræsne ... hvis de gennemskuer mit snyd, vender respekten tilbage, for så kan de virkelig smage hvad der er i - men det er stort set aldrig sket :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Snyderiet over for børnene gikgodt, indtil datteren opdagede hvad jeg havde gang i. Ikke fordi hun kunne smage det, kun fordi hun så det.
      Hun havde værelse med dør til køkkenet, så det var forventeligt at bedraget ikke kunne vare evigt :-). Det pigebarn har aldrig været nem at narre.

      Slet
  3. Ha ha ha.. så kan de lære det! Og tak for opskriften, den forsøger jeg lige at lufte for manden, der også har diabetes, men som er svært at ændre vaner på ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var egentlig diætisten, der gav mig ideen.
      At "tallerkenmodellen" (½ grønt, 1/4 proteiner, 1/4 resten) også kan anvendes i tilberedningen.
      Min mand skal holdes godt mæt, ellers kommer han hurtigt i tanker om at han hellere må huske at "synde", så der ikke går for lang tid imellem synderne

      Slet
  4. Super lækker opskrift lyder det til :)
    Den må jeg bestemt prøve en dag.
    Men uden kat, det giver vist lidt for meget pels i sovsen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kunne slet ikke stå for det billede.
      Hvis vi lod fade og skåle stå fremme, kunne det samme sagtens ske her. ALT man kan komme til, i eller på skal konsekvent beligges eller besiddes. Om det så er en avisside.
      Underlig idéer, katte har ;-) - og Alfred ville synes det var helt fint, han ville bare åbne munden og nyde det.
      De er altid sjove!

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...